Blogg, Uncategorized

Vad är egentligen sociala medier?

Jag fick ett mail från en person som undrade vad min definition av sociala medier var. En både enkel och svår fråga om ni förstår vad jag menar. Alla kan räkna upp sociala medier men vad är det för någonting och varför är det så populärt och attraktivt?? Varför  samlas så många människor till sociala medier och vad är egentligen motivet?

Jag försökte svara på frågan men fortfarande är jag inte nöjd. Det finns så många dimensioner som kan förklara sociala medier och därför skulle vill jag gärna läsa din definition. Vad är din definition av sociala medier??

Såhär svarade jag henne:

Det är någonting som jag funderar ganska mycket på också. Svaret kan vara olika beroende på vilken sorts sociala medie man pratar om.

Men i grund och botten så skulle jag definiera det som en plattform där människor samlas för att kommunicera med varandra, hålla koll på vad människor i sin umgängeskrets sysslar med och snabbt kunna få tillgång till relevant information.

Men det är en ganska självklar definition. “jag finns på facebook/twitter m.m. därför är jag” tycker jag är mer korrekt idag. Varför går man på event, mässor, fester eller bara en öl på söder för? För att vara med där saker sker, där det händer och för människor tror jag att det är viktigt att vara med i ett sammanhang. Exakt så är det med sociala medier fast virtuellt.

Man vill inte vara den ända som inte blev inbjuden på klasspolarens fest för då är du osynlig. Så att förutom den självklara definitionen så tror jag att behovet av att vara en del av ett sammanhang som bekräftar din existens, mänskliga beohovet av uppmärksamhet och bekräftelse är en stark faktor till varför folk är med i sociala medier.

Facebook är ju ett utmärkt exempel på det när det expanderade så in i helvete för 2 år sedan. Alla vill gå på festen och är du inte där så kommer folk att undra vart du var någonstans. Den känslan av utanförskap vill ingen ha, därför joinar dem de sociala samanhang som bekräftar dem som människa i ett i tiden relevant sammanhang.

Kolla bara på alla modebloggar. Alla 16 åriga tjejer startar en modeblogg för att vara med i “trenden” och bloggen kretsar oftast kring dem som person. Motivet är att få så mycket uppmärksamhet som möjligt för att känna sig självbelåten och få den dos av uppmärksamhet som gör dem så lyckliga.

Sociala medier kort sagt enligt mig grundar sig i ett enligt naturen mänskligt behov i form av:

– Konversation
– Relevant information
– Up to date med vad som händer i äns liv
– Vara en del av ett sammanhang
– Uppmärksamhet
– Bekräftelse

Standard

2 thoughts on “Vad är egentligen sociala medier?

  1. Pingback: Därför är jantelagen upplöst « Die Neue Sparta

  2. Pingback: Vi är alla stora egon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *